Wandelreis Noord Spanje (10 dagen)

Het noorden van Spanje heeft zoveel juweeltjes te bieden. Wij hebben de mooiste voor u uitgezocht. Heerlijke steden zoals Bilbao en Pamplona, verscholen dorpjes in de Spaanse bergen en prachtige wandelroutes. Bij San Sebastian volgen we een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, in de Picos de Europa wandelen we een traject van de Camino Lebániego en maken we een wandeling rondom het dorpje Arena de Cabrales. Daarnaast zien we de bijzondere Spaanse wijnstreek Riojas waar we een bezoek brengen aan het dorp Laguardia en het fameuze wijnhuis Marqués de Riscal. Een geweldige ervaring in het groene Spaanse land!

DAG 1 – Zuid-Frankrijk
Nadat we zijn opgestapt verlaten we Nederland om via België en Parijs naar de omgeving van Orléans te rijden. In deze omgeving zijn diner en overnachting gereserveerd.

DAG 2 – Noord-Spanje
We vervolgen onze route langs Tours en Bordeaux en passeren even later de Spaanse grens. Diner en overnachting zijn de komende 2 nachten gereserveerd in de omgeving van San Sebastian.

DAG 3 – Zarautz – Getaria
Vandaag maken we kennis met onze gids die ons begeleidt tijdens de wandelingen. We starten op het strand van de Baskische kustplaats Zarautz. Als we het strand verlaten wandelen we verder over  een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. We klimmen naar een uitkijkpunt en het kapelletje van Santa Barbara. We genieten van het prachtige uitzicht over de stad en het strand. De route leidt ons tussen wijngaarden door naar het havenplaatsje Getaria, het eindpunt van de wandeling.

Wandeling 8-10 km, duur: ca. 4 uur. Moeilijkheidsgraad: laag-gemiddeld.

DAG 4 – Bilbao
We vertrekken op tijd naar de stad Bilbao. Hier maken we in de ochtend een fietstocht met een gids door de stad. Het gezellige en historische centrum herbergt onder andere de Santiago kathedraal en de Mercado de la Ribera. Dit is de grootste overdekte versmarkt van Europa. Daarna geniet u van vrije tijd en kunt u het fameuze Guggenheimmuseum (optioneel, ca. € 16 p.p.) bezoeken. Het museum is zowel van binnen als van buiten zeer de moeite waard en heeft wisselende tentoonstellingen, een moderne kunstcollectie en ook werken van Pablo Picasso en Salvador Dalí. Aan het eind van de middag rijden we verder naar ons hotel in Comillas. Hier verblijven we de komende 3 nachten.

DAG 5 – Camino Lebaniego
Vandaag wandelen we een deel van de minder bekende pelgrimsroute Camino Lebaniego in de Picos de Europa. Met prachtige panorama’s onderweg wandelen we door de bergen van het dorpje Cabañes naar het dorpje Potes. We passeren onder andere het dorpje Pendes dat bekent staat om zijn kaastraditie. Monniken ruilden hier hun kazen voor andere producten. Als we verder wandelen, komen we in het historische dorpje Potes. Dankzij stenen muurtjes, nauwe straatjes en oude bruggetjes over de rivier Quivies heeft het dorp een middeleeuwse uitstraling. Smalle paden lopen direct langs het water, afgewisseld met terrassen en huizen hoog erboven. De wandeltocht kan met 3 km worden verlengd naar het klooster van Spanje, Santo Toribio, tevens eindpunt van de Camino de Lebaniego. Menig pelgrim bezoekt het klooster vanwege het feit dat er een relikwie, het lignum crusis wordt bewaard van het heilige kruis waaraan Christus werd gekruisigd. Het wandelpad ligt naast de weg, ruim 200 m stijgen (wandelduur Potes-Santo Toribio: 1-1½  uur). Aan het einde van de middag keren we terug naar ons hotel.

Cabañes-Potes 9,5 km (4 uur). Hoogteverschil 350 m. Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.

DAG 6 – Arena de Cabrales
Het pittoreske bergdorpje Arenas de Cabrales is de ideale uitvalbasis om de Picos de Europa te verkennen. De naam heeft een connectie met de gelijknamige kaas die wordt gerijpt in de nabijgelegen kalksteengrotten en heeft een opvallende architectuur met huizen uit de 18e en 19e eeuw. Tijdens onze wandeling rondom het dorp genieten we van de mooie uitzichten op de Picos de Europa. We zien de rivier Cares in het dal liggen, lopen door oude bossen en genieten van de geweldige vergezichten op de mooie Cabralesvallei met op de achtergrond de Narango de Bulnes, de op één-na-hoogste berg van de Picos. De wandeling begint met een stevige klim en gaat over goed begaanbare (verharde) paden, waarbij we ook door het dorpje Póo de Cabrales komen.

Route 8,5 km. Hoogteverschil: 275 meter. Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.

Dag 7 – Laguardia
We verlaten onze standplaats en rijden door het Spaanse binnenland richting de vermaarde wijnstreek La Rioja. We bezoeken het historische en een van de mooiste stadjes van Spanje, Laguardia, dat ommuurd is en op een heuvel ligt waardoor je prachtige vergezichten hebt over de wijnranken en het gebergte. Met een plaatselijke gids brengen we een bezoek aan het mooie stadje waaronder een labyrint aan wijnkelders verscholen ligt. Na vrije tijd brengen we later op de dag een bezoek aan het bekende wijnhuis Marques de Riscal. Het gebouw werd ontworpen door de architect Frank Guerry, bekend van het Guggenheim museum in Bilbao. We krijgen hier een rondleiding en uitleg overleg over de wijnen die er worden gemaakt. Natuurlijk mag u er ook van proeven. Het diner en de overnachting zijn de komende 2 avonden gereserveerd in de omgeving van Pamplona.

Dag 8 – Pamplona
De stad Pamplona komt ieder jaar weer in het nieuws vanwege het jaarlijkse festival San Fermín waarbij de stieren door de straten van Pamplona rennen. Maar de stad heeft meer te bieden. Vandaag maken we met een gids een mooie wandeling (ca. 5 km) over de stadsmuren van Pamplona. Deze geven een mooi beeld van wat de stad te bieden heeft. Geniet tijdens vrije tijd van het sfeervolle historische centrum met kronkelige straatjes, kleurrijke pleinen, prachtige gebouwen en heerlijke pintxos (tapas).

Dag 9 – Tours
Als we Spanje verlaten rijden we langs de Pyreneeën noordwaarts naar de omgeving van Orléans. Hier zijn diner en overnachting gereserveerd.

Dag 10 – Terugreis
Via Parijs en Antwerpen keren we terug naar Nederland. Hier genieten we van een gezamenlijk afscheidsdiner waarna ieder naar de verschillende opstapplaatsen wordt teruggebracht.

Deze reis is niet geschikt wanneer u slecht ter been bent.

Advies wandeltochten:

1.Wandelervaring vereist

2.Bergschoenen, lange broek, water en regenjas mee. De streek is niet voor niets zo groen.

Foto album

Inbegrepen

Inbegrepen
 • Reis per comfort class touringcar
 • 9 overnachtingen in middenklasse hotels op basis van halfpension
 • 2-Persoonskamer met douche en toilet
 • Wandelingen zoals omschreven
 • Nederlandstalige wandelgids
 • Plaatselijke gidsen in Bilbao en Pamplona
 • Reisleiding gedurende de gehele reis
 • Afscheidsdiner
Niet inbegrepen
 • € 15,- reserveringskosten per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage SVGR € 5,- per persoon
 • 1-persoonskamertoeslag € 375,-
 • Optioneel Guggenheim museum € 16,-

Extra informatie

Brithotel Orléans Saint Jean de Braye2 nachten o.b.v. halfpension
Hotel Palacio de Aiete2 nachten o.b.v. halfpension
Hotel Comillas3 nachten o.b.v. halfpension
Hotel Albret2 nachten o.b.v. halfpension
Buitenpost; Parkeerterrein (Edisonstraat 1a – bij de trappen)
Noardburgum; Bushalte Swarte Mar – rotonde (ri. Quatrebras)
Leeuwarden; P+R Kalverdijkje (Tijsmaweg 4)
Drachten; Brievenbus ingang Transferium ( Zonnedauw)
Assen; Van der valk Hotel (Balkenweg 1)
Hoogkerk; P+R Hoogkerk A7 Afslag 35 (P1 naast busstation)
Hoogeveen; Parkeerstrook Zuidwoldigerweg (thv Hotel Hoogeveen)
Meppel; McDonald’s (Blankenstein 570)

De definitieve tijden ontvangt u in uw reisbescheiden.

Prijzen & Boeken

Voorkeuren
Beschikbare datums
Prijs per persoon
Selecteer een datum

April
 • € 1299,-
  © Veenstrareizen 2024
  Ontwikkeld met Lef