Direct & persoonlijk contact
Duurzaam op reis
Bijna 100 jaar ervaring
Ook voor uw actieve vakanties

Tuinen rondom de Ruhr (4 dagen)

Tuinreis Ruhrgebied Tuinreis Ruhrgebied Tuinreis Ruhrgebied

Het Duitse Ruhrgebied is al lang niet meer het meest vervuilde deel van Duitsland. Integendeel; de zware industrie heeft plaatsgemaakt voor innovatie en modernisering. Tegenwoordig is het Ruhrgebied veel groener geworden met stadsparken, beschermde natuur en verrassend veel en bijzondere tuinen. Een reis naar het Ruhrgebied is dan ook een ontdekkingsreis vlak over de grens. Tijdens deze reis bezoekt u mooie tuinen en bijzondere culturele en “groene” monumenten zoals “Insel Hombroich” en “Zollverein Essen”. Laat u aangenaam verrassen in de nieuwe tuin van onze buren: het groene Ruhrgebied.

Dag 1 – Schloss Wasserburg – Schloss Dyck – Landschaftspark Duisburg Nord
Voordat we arriveren bij de eerste tuin Schloss Wasserburg in Anholt, drinken we koffie in de Ratskeller. Niet ver over de grens is dit één van de grootste en mooiste waterburchten in het Münsterland met een fraai kasteelpark. De oudste tuinen dateren uit de 18e eeuw. Ze zijn gemodelleerd naar de Barokke Franse tuinen en in symmetrische vormen aangelegd. In de 19e eeuw werden delen van het park door de tuinarchitecten Maximilian Friedrich Weyhe en E. Milner ontworpen in de stijl van een Engelse tuin. Deze tuinen werden in het oorlogsjaar 1945 vernietigd, maar vanaf 1962 tot 1995 gerestaureerd. Een parterre-beplanting bestaande uit buxus toont de initialen van het huis van de vorst zu Salm-Salm, in wiens familiebezit het landgoed zich sinds meerdere eeuwen bevindt. De symmetrische paden zijn door rozen omzoomd en de tuin is verfraaid met ruiterstandbeelden. De tuinen rondom Schloß Dyck te Jüchen behoren tot de belangrijkste landgoederen van het Rheinland. De tuin rond het romantische slot is aangelegd in Engelse landschapstijl. Maar er zijn ook hedendaagse tuinontwerpen met beplantingen die zorgvuldig op kleur zijn gekozen. Ook zijn er verschillende bijzonderheden, zoals een doolhof, uitgevoerd in Miscanthus. Geniet van de mooie uitzichten en verrassende perspectieven tijdens een wandeling door de tuinen. Ons bezoek zal samenvallen met het tuinfestival ‘Gartenlust’. Een feestelijk decor voor onze lunch! In de middag bezoeken we Landschaftpark Duisburg Nord. Het Ruhrgebied is al lang niet meer het centrum van kolen en staal. Deze vervuilende industrie is hier goeddeels verdwenen. In 1985 stopte de productie van Thyssen Hochofen en sindsdien wordt hier geen staal meer gefabriceerd. Wie tegenwoordig de klim naar het zeventig meter hoge platform wil ondernemen, krijgt eenmaal bovengekomen, een enorme verrassing te zien. Op deze hoogte is een complete tuin tot ontwikkeling gekomen. Deels aangeplant en deels op natuurlijke wijze tot stand gekomen. Samen een spectaculair geheel. Eind van de middag aankomst in ons hotel waar het diner geserveerd wordt.

Dag 2 – Maximilianpark – Gärtnerei Maubach – Ruhrmuseum
Vandaag begint het programma met een bezoek aan Gärtnerei Maubach te Wuppertal. We worden ontvangen met koffie. Van oudsher is dit een bekende naam in de wereld van de vaste planten en siergrassen. Het bedrijf is in 1880 opgericht door de befaamde kweker George Arends. Op deze kwekerij werden ooit talloze nieuwe vaste planten, hybriden en cultivars, geïntroduceerd en voor bijzondere planten was je hier aan het goede adres. Deze positie als voorloper heeft de kwekerij vandaag de dag niet meer. Het is een degelijke kwekerij met ouderwetse kwaliteit waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan! Het Duitse tuinblad ‘Mein Schöner Garten’ berichtte enthousiast over onze volgende tuin: Gartenlust in Halver. Geloof het of niet: ooit was dit een fabriek, waar muizenvallen werden gemaakt… Tegenwoordig hebben rozen, heesters en vaste planten hier de vrije hand. We gebruiken de lunch en er is voldoende gelegenheid om desgewenst planten voor thuis aan te schaffen. Vervolgens maken we weer een uitstapje naar de restanten van de zware industrie bij Kokerei Zollverein en het Ruhr Museum in Essen.
U krijgt hier een rondleiding langs het fascinerende industriële erfgoed. Een monument van een voorbije tijd. Kokerei Zollverein was een cokesfabriek waar tot 1993 in 304 ovens enorme hoeveelheden cokes werden gefabriceerd. De gereinigde steenkool werd gebruikt in de hoogovens in het Ruhrgebied tot de staalcrisis van de jaren tachtig en negentig. De voormalige fabriek is bijna een kilometer lang, en het zicht op de roestige installaties is spectaculair en aangrijpend. Ooit werkten hier 900 mensen, die dagelijks 8000 ton cokes en 3 miljoen kubieke meter gas produceerden.

Dag 3 – Hortus Peter Janke – Insel Hombroich – Ommertalerhof
De eigenaar van Hortus Peter Janke in Hilden was altijd al een enthousiast tuinier maar toen hij de gravel garden van Beth Chatto had gezien, wist hij het zeker: zo’n tuin moest er ook in Duitsland komen! Nu is het de parel van de verschillende tuinen op zijn terrein, variërend van een natuurlijke bostuin tot een formele buxustuin. De tuin is voor talloze liefhebbers uit de wijde omtrek een inspirerend voorbeeld. Daarna vertrekken we naar het unieke museumlandschap van Insel Hombroich bij Neuss. In een rijk gevarieerd natuurgebied liggen de bijzondere locaties van een particulier museum voor moderne kunst. Kunst en natuur gaan hier op schitterende wijze samen. U kunt hier rustig dwalen over het terrein, genieten van de architectuur, moderne kunst en etnografische collecties. En een degelijke boerenlunch staat voor u klaar. De Ommerthalerhof in Lindlar is een tuin die zich midden in het Bergisches Land bevindt. Tuinliefhebbers Nicole en Frank Schroeder hebben hun dromen gerealiseerd! Die beslaan inmiddels ruim 10.000 m2. Als decor dient het boerenland en de historische boerderij die het duo heeft betrokken. Veel aandacht gaat er in de tuinen uit naar moderne vaste plantencombinaties die in alle denkbare kleuren zijn toegepast. We genieten hier van een middagthee

Dag 4 – Lucens & Bender – Garten Imig en Gerold
Al jaren staat de tuin van Lucenz & Bender te Bedburg-Hau bekend als één van de beste liefhebberstuinen van Duitsland. Vanaf de herfst van 1984 is er door beide heren hard gewerkt op het terrein dat ca. 4000m2 beslaat. Gedurende deze jaren heeft deze tuin een ongekend hoog niveau bereikt. Vervolgens naar Garten Imig & Gerold in Orsteil-Hau waar moeder en dochter de scepter zwaaien en waar de koffie voor ons klaar staat! Zij hebben samen een uiterst aantrekkelijke tuin weten te creëren, met aandacht voor lijnenspel en detaillering. De dames weten met hun onverwachte plantenkeuze ook de grootste tuintwijfelaars voor zich te winnen. In Kleve genieten we van een gezamenlijke Lunch in het Altes Landhaus, gelegen bij het 17de eeuwse park van Stadhouder Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het park heeft lange zichtassen en mooie waterpartijen. Het ontwerp van de naastgelegen ‘Tiergarten’ is van Jacob van Campen. De botanische ‘Forstgarten’ is uit de 18e eeuw. ‘Bad Cleve’ werd een bekend kuuroord en het Kurhaus stamt uit 1872. Tegenwoordig is dit een modern museum. Met een wandeling door het park sluiten we onze gezamenlijke reis af. Daarna maken we ons weer op voor de terugreis en wordt u weer naar de opstapplaats teruggebracht.

Foto album

Inbegrepen

Inbegrepen
 • Reis per comfort class touringcar
 • 3 overnachtingen in Mercure Hotel Duisburg o.b.v. halfpension
 • Reisleiding gedurende de gehele reis
 • Entree Wasserburg Anholt
 • Entree Schloss Dyck
 • Entree Landschaftspark Duisburg Nord
 • Entree Maximilianpark
 • Entree Gärtnerei Maubach
 • Entree Kokerei Zollverein en Ruhrmuseum
 • Bezoek Hortus Peter Janke
 • Insel Imbroich
 • Ommertalerhof
 • Bezoek Lucenz & Bender
 • Bezoek Garten Imig & Gerold
 • Lunch dag 1 t/m 4
 • 5x koffie/thee
Niet inbegrepen
 • € 15,- reserveringskosten per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage SVGR € 5,- per persoon
 • Toeslag 1-persoonskamer €140,-

Extra informatie

Buitenpost; Garage Veenstra Reizen (Einsteinstraat 7)
Leeuwarden; Kalverdijkje
Drachten; Brievenbus ingang Transferium (Zonnedauw)
Hoogkerk; P+R Hoogkerk A7 Afslag 35
Assen; v/d Valk Hotel
Beilen; Carpool bij casino (Domoweg)
Emmen; NS-Station

De definitieve tijden ontvangt u in uw reisbescheiden.

Prijzen & Boeken

Voorkeuren
Beschikbare datums
Prijs per persoon


Juli
 • € 585,-

  © Veenstrareizen 2022
  Ontwikkeld met Lef