De Botanische tuin de Kruidhof

De geschiedenis van Botanische tuin De Kruidhof begint in 1930 als gestart wordt met een proeftuin voor groenten en fruit. Later richt de proeftuin zich meer op het kweken van kruiden. Vanaf de jaren vijftig was De Kruidhof een kruidentuin waar de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek liet verrichten naar de geneeskrachtige werking van planten. De Rijksuniversiteit ondersteunde De Kruidhof bij het inrichten van de Geneeskruidentuin die een begrip is geworden in binnen- en buitenland.

Erkend museum
Vanaf de jaren zeventig wordt de toeristische functie van de tuin steeds belangrijker en het aantal thematuinen wordt uitgebreid tot zeventien. Botanische Tuin Fryslân ‘De Kruidhof’ wordt in 2000 geregistreerd als erkend museum en is sindsdien ook lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen.

2.000 planten op 3,5 hectare
Wandel door De Kruidhof en geniet van onze 17 thematuinen, elk met hun eigen unieke plantencollecties en bijzonderheden. In totaal groeien er zo’n 2.000 plantensoorten op ruim 3,5 ha. De tuinen zijn gevarieerd en hebben zowel recreatieve, educatieve als informatieve elementen. Bij de planten vindt u bordjes met de Latijnse en Nederlandse plantnamen. Van de (geneeskrachtige) kruiden wordt ook de werking en de toepassing beschreven.

Kruidhof voor het basisonderwijs

Extra Informatie voor kinderen van groep 3 en 4

Trollenpad:

In de tuinen van De Kruidhof wonen twee hele leuke trollen. Ga jij met ze mee op avontuur door onze tuinen? Zij kunnen je van alles vertellen over de natuur. Je krijgt een rugzakje met een pakje drinken en een rolletje pepermunt mee en natuurlijk een boekje met leuke opdrachten. Je herkent de opdrachten aan de vrolijk geschilderde trollenbordjes in de tuinen. Na afloop kun je genieten van onze avonturenspeeltuin met veel zand en water. Wel droge kleren meenemen dus!

Dit pad is een wandelpad langs de Trollenborden, met 11 vragen en opdrachten, waarbij je alle 1e letters van de antwoorden op de vragen verzamelt. Deze beginletters noteer je in de aangegeven vakjes in je boekje. Als je alles goed hebt ingevuld, ontstaat er een naam.

Bij dit boekje heb je een rugzakje met inhoud gekregen. Het is de bedoeling dat je pas iets uit je rugzak haalt als dit aangegeven wordt bij een opdracht. Verder houd jij je in de tuin natuurlijk wel aan een paar spelregels. Je blijft bijvoorbeeld op de paden, en om-dat er in de tuin plan-ten en bomen staan die giftig kunnen zijn, mag je er niets van plukken. Aan het eind van de wandelroute lever je de rugzak en de pen weer bij de balie in, de overige spullen mag je mee naar huis nemen.

Dit waren een paar dingen die belangrijk zijn tijdens de wandeling door onze tuinen.

Veel plezier!

Het Trollenpad is geschikt voor kinderen tot 8 jaar onder begeleiding van een volwassene.

Extra Informatie voor kinderen van groep 5 t/m 8

Ontdekpad door De Kruidhof.

Misschien denk je dat De Kruidhof een saaie tuin is met wat bloemetjes en boompjes, maar is dat eigenlijk wel zo? Als je met dit Ontdekpad bezig gaat, zul je merken dat er ontzettend veel spannende dingen te ontdekken zijn in De Kruidhof.

Lang geleden was De Kruidhof een grote boerderij met heel veel akkers. Hier groeide bijvoorbeeld pepermunt. In die tijd kwam de smaak van pepermunt nog van een echte plant. Nu komt die uit een fabriek. Tegenwoordig is De Kruidhof een verzameling van wel 17 tuinen o.a. tuinen met planten die gebruikt worden door de dokter, tuinen met planten die gebruikt worden in de keuken en tuinen met heerlijke vruchten. Maar ook onze wilde planten hebben een goed thuis gevonden in De Kruidhof, veilig van elke bedreiging van de mens.

Met dit Ontdekpad kun je zelf een paar geheimen van De Kruidhof ontdekken.

Als je een tuin niet kunt vinden kun je gebruik maken van de plattegrond.

Vragen? bel dan

0511-541809

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Bedrijf / instelling

Aanhef
DhrMevr

Achternaam (verplicht)

Voorletter(s)

Uw email (verplicht)

Straat + huisnummer

Postcode (verplicht)

Woonplaats (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Reis informatie

Reisdatum

Aantal reizigers

Vertrekplaats

Vertrektijd

Bestemming

Thuiskomst datum

Thuiskomst tijd

Wenst u vrijblijvend advies bij het samenstellen van uw programma?

Wenst u lid te worden van onze nieuwsbrief?
Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Opmerkingen