Direct & persoonlijk contact
Duurzaam op reis
Bijna 100 jaar ervaring
Ook voor uw actieve vakanties

Bijzonder Noorwegen (11 dagen)

cine

Een reis langs de scherenkust en de fjorden van Noorwegen. Geniet van de prachtige landschappen wanneer u er met de bus, per boot of te voet door heen kruist. Met bezoeken aan mooie kustdorpjes en steden; bezichtig de fjorden op de top van de Preikestolen; en ervaar het varen zoals u wellicht nog nooit heeft meegemaakt, per RIB-boot over de Hardangervidda en met een historisch schip over het Telemarkkanaal met maar liefst 5 sluizen. Hier kunt u lang van nagenieten.

Dag 1 Eemshaven – Kristiansand
In de middag vertrekken we vanaf de opstapplaatsen naar de Eemshaven waar de luxe cruiseferry van Holland-Norway Line voor ons klaar ligt voor de oversteek naar Kristiansand. Aan boord verblijven we in een 2-persoonsbinnenhut. Geniet van de verschillende entertainmentmogelijkheden of van een heerlijke wandeling op het dek.

Dag 2 Mandal / Lindesnes
Na een uitgebreid ontbijtbuffet gaan we van boord en rijden via de zuidkust naar Mandal en Lindesnes in het meest zuidelijke punt van Noorwegen. In Mandal vinden we prachtige witgeschilderde huizen en smalle straatjes. In het dorp staat de grootste houten kerk van het land. Vanuit het centrum loopt een fraai wandelpad dat ons binnen een kleine kilometer naar het uitzichtpunt Uranienborg leidt. We vervolgen onze tocht naar Lindesnes. Hier brengen we een bezoek aan de vuurtoren waar ook een berghal met tentoonstellingen is ingericht, bunkers en een fort dat door Duitsers werd gebruikt tijdens WOII. We sluiten de dag af met de reis naar ons hotel in Flekkefjord.

Dag 3 Flekkefjord / Stavanger
Flekkefjord is zeker een bezichtiging waard. Bekijk het stadje met de vele boothuizen in de haven, de “Hollenderbyen” oftewel de Hollandse wijk van Flekkefjord met z’n witte huizen met stoepjes; of wandel naar het uitzichtpunt Lilleheia. In de middag rijden we langs bergen en meren naar ons hotel in Stavanger. Van hieruit maken we per ferry een tocht langs verschillende eilanden naar het eiland Flor & Fjaere (optioneel). Hier is een subtropische tuin schitterend aangelegd. Na een rondleiding door de tuin gebruiken we hier het diner.

Dag 4 Wandeltocht Preikestolen
Trek uw beste wandelschoenen aan vandaag! We maken namelijk de 8 km lange wandeltocht naar de Preikestolen, ‘De Preekstoel’. Dit is de plaats waar menigeen de mooiste foto’s maakt van de steile klif die maar liefst 604 meter boven het Lyseford hangt. De tocht duurt 4 uur heen en 4 uur terug. We overbruggen een hoogteverschil van 500 meter waarvan sommige delen behoorlijk steil zijn. De route is matig/zwaar. Enige wandelervaring op ruig terrein is zeker aanbevolen.

Dag 5 Bergen
Na het ontbijt rijden we langs en varen door het prachtige fjordenlandschap van Noorwegen naar de poort van de fjorden, Bergen. Samen met een gids ontdekken we, tijdens een wandeltocht, de middeleeuwse hanzekade Bryggen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de winkelstraat Skostredet en smalle geplaveide steegjes. Denk ook aan de kunstgalerijen en musea waaronder die van Grieg. Diner en overnachting zijn in Bergen gereserveerd.

Dag 6 Steindalfossen / zalmkwekerij
We verlaten Bergen en rijden naar de Steindalsfossen. Deze waterval overbrugt een hoogte van 50 meter. Achter de waterval loopt een wandelpad zodat we zonder nat te worden onder de waterval door kunnen lopen. Al snel bereiken we Oystese van waar we met een RIB (kruising tussen opblaasbare motorboot en speedboot) op weg gaan naar de drijvende zalmkwekerij in de Hardangervidda. Er wordt uitgelegd hoe de levensloop van de hier levende zalm er uit ziet. Eenmaal onderweg naar ons hotel maken we een uitgebreide fotostop bij de Vorigsfossen watervallen. Het diner en de overnachting zijn gereserveerd in het Voringfoss Hotell.

Dag 7 – Odda / Vradal
Alweer zo’n mooie dag. Onderweg naar Odda passeren we de Låtefossen watervallen. Deze ‘tweeling-waterval’ komt in 2 stromen van een hoogte van 165 meter naar beneden en kletteren, bij veel water, bijna over de weg. Odda is een toeristenplaatsje dat de uitvalsbasis is voor vele wandeltochten. Het staat bekend om de gekleurde huisjes die tegen de bergen langs het Sørfjorden zijn gebouwd. Ze zijn het beste vanaf de haven van Odda bewonderen. Na lunchgelegenheid rijden we via een prachtige toeristische route naar de staafkerk in Eidsborg waarna we intrek nemen in ons hotel in Vrådal.

Dag 8 – 5-Sluizenroute
Vanochtend rijden we naar Ulefoss waar we aan boord treden van de MS Hendrik. Met dit historische schip cruisen we vandaag over een deel van het Telemarkkanaal. Dit kanaal werd gebouwd om overstromingen te voorkomen en goederen te vervoeren. Vroeger al was het een attractie voor vakantiegangers. Onderweg treffen we 5 imposante sluizen waaronder de Vrangfoss met maar liefst 5 sluiskamers. Bij aankomst in het idyllische Spotsodd staat de bus voor ons klaar om ons terug naar het hotel te brengen.

Dag 9 – Scherenkust / Kristiansand
We verlaten het hotel en rijden langs de prachtige scherenkust van zuid-oost Noorwegen naar Kristiansand. Onderweg stoppen we in Arendal met zijn schilderachtig witte huizen en leuke winkeltjes. Via de mooie plekjes als Grimsdal en Lillesand arriveren we in de loop van de middag in Kristiansand waar het hotel is gereserveerd.

Dag 10 – Kristiansand
Een vrije dag in Kristiansand is prima door te brengen. De stad is met een plattegrond makkelijk te voet te verkennen. Neem een kijkje in de Posebyen ofwel de oude stad met zijn witte houten huisjes; neem een duik in het water bij het stadstrand, of bekijk het fort Christiansholm uit 1672 met zijn 5 meter dikke muren. Ook zijn de kathedraal, het eiland Oderøya en de binnenstad met zijn winkels de moeite van een bezoek waard. Aan het begin van de middag rijden we naar de haven om in te schepen aan boord van de MS Romantika voor de overtocht naar Eemshaven.

Dag 11 – Terugreis
Na het ontbijt aan boord volgt de ontscheping en keren we met vele mooie indrukken terug naar de verschillende opstapplaatsen.

Foto album

Inbegrepen

Inbegrepen
 • Reis per comfort class touringcar
 • Overtocht Eemshaven – Kristiansand in een 2-persoonsbinnenhut o.b.v. logies/ontbijt
 • 1 overnachting in Grand Hotell Flekkefjord o.b.v. halfpension
 • 2 overnachtingen in Clarion Hotel Stavanger o.b.v. halfpension
 • 1 overnachting in Voringfloss Hotel o.b.v. halfpension
 • 1 overnachting in Thon Hotel Orion o.b.v. halfpension
 • 2 overnachtingen in Straand Hotel o.b.v. halfpension
 • 1 overnachting in Thon Hotel Kristiansand o.b.v. halfpension
 • Entree, koffie en gebak vuurtoren Lindesnes
 • Wandeltocht Preikestolen
 • Stadswandeling Bergen met NL-sprekende gids
 • Entree Steindalsfossen
 • Entree zalmkwekerij en RIB-boot
 • Dagcruise Telemarkkanaal
 • Reisleiding gedurende de gehele reis
Niet inbegrepen
 • € 15,- reserveringskosten per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage SVGR € 5,- per persoon

Extra informatie

Buitenpost; Garage Veenstra Reizen (Einsteinstraat 7)
Leeuwarden; Kalverdijkje
Drachten; Brievenbus ingang Transferium (Zonnedauw)
Hoogkerk; P+R Hoogkerk A7 Afslag 35 (Peizerweg)

De definitieve tijden ontvangt u in uw reisbescheiden.

Prijzen & Boeken

Voorkeuren
Beschikbare datums
Prijs per persoon
Selecteer een datum

Juli
 • € 1899,-
  © Veenstrareizen 2023
  Ontwikkeld met Lef